Televizorul este o parte considerabilă din divertismentul nostru de zi cu zi. Fie că e vorba de filme sau seriale de pe platforme de streaming și internet, o bucată din zi este rezervată pentru a privi un ecran. Regulat apare conținut nou, mai calitativ și mai impresionant. Pentru a ține pasul cu calitatea oferită de lentila unui proiector de cinema, companiile producătoare de televizoare investesc în noi tehnologii care să ofere o posibilitate de a te bucura de aceleași imagini la tine acasă.
O tehnologie care era deja prezentă în lumea cinematografului, însă doar recent a fost adusă și în rândul consumatorilor casnici, este OLED. Dioda organică de emitere a luminii, sau pe scurt OLED, este în prezent cea mai bună metodă de a produce imaginea pe un televizor. Tehnologia din spate este de fapt o folie subțire și luminoasă, dintr-un material semiconductor. Pentru raporturile de contrast și nivelul umbrelor redate, televizoarele OLED sunt printre preferatele consumatorilor.
În acest articol vei citi despre câteva avantaje pe care acest tip de televizor le aduce. De asemenea, vom vorbi și despre câteva exemple de televizoare OLED prezente pe piață și despre caracteristicile acestora.
- Avantaje
Ecranul televizorului este foarte subțire. Prin urmare, nu trebuie să aibă un schelet de suport foarte sofisticat și care să ocupe mult spațiu. Este și foarte ușor, așadar poate fi instalat și manevrat cu ușurință.
Un alt avantaj, care de data aceasta implică sănătatea consumatorului, este faptul că nu are nevoie de lumină de fundal pentru a emite imagini. Tehnologia mai veche, precum LCD, avea nevoie și era nocivă pentru ochii privitorului. Din acest punct de vedere, televizoarele OLED nu amenință sănătatea consumatorului. Pe cât de calitativ produce imaginea, pe atât de eco-friendly este. Datorită modului în care televizorul emite lumina, acesta consumă mai puțină energie electrică.
- TV Philips
Primul exemplu de display OLED este TV Philips. Acest model este un Smart TV, care produce o claritate a imaginii 4K. A apărut în anul 2022 și este dotat cu caracteristici precum comandă vocală, asistent vocal, screen mirroring și ambilight.
TV-ul Philips are incorporat un procesor P5 cu AI. Redă imagini foarte realiste datorită unui algoritm care permite televizorului să gândească într-un mod similar cu creierul uman. De asemenea, televizorul dispune și de tehnologia HDR care ajută la producerea unor umbre mai profunde și culori mai fidele. Rezoluția maximă de la care poate fi dusă imaginea este 3840 x 2160.
Rata de refresh a display-ului este de 100 Hz, fapt ce permite utilizarea televizorului cu ușurință pentru jocuri video. Sistemul de operare cu care este dotat este Android. Totuși, funcția de screen mirroring poate fi folosită atât de telefoanele cu iOS cât și de cele cu Android. De asemenea, TV Philips poate fi accesat cu comandă vocală prin intermediul Alexa ready sau Google assistant ready. Poate fi conectat la Wi-Fi într-o clipită, deoarece are incorporat sistemul DTS Play-Fi.
Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută în timpul vizionării, televizorul se ajută și de tehnologia Ambilight. Device-ul are amplasat pe margini niște LED-uri inteligente care reacționează la acțiunea din imaginile redate. Astfel, creează o lumină care învăluie televizorul și captează atenția. Sistemul audio este de asemenea menit să redea senzația de cinema.
- TV LG
Al doilea exemplu de device care folosește tehnologia OLED, este TV LG. Este un televizor dotat cu procesorul a9 Gen 5 AI. Avantajul acestui procesor este că îmbunătățește calitatea obiectelor din prim-plan și le face să fie mai vizibile și mai colorate. De asemenea, oferă efecte vizuale mai accentuate. Televizorul este un Smart TV apărut în anul 2022 și are o claritate a imaginii 4K. Sistemul său de operare este webOS. Rata de refresh a televizorului este de 100 Hz cu o rezoluție maximă de 3840 x 2160. Rata ridicată de refresh și tehnologiile pe care le are incorporate îl fac potrivit și pentru gaming, permițând redarea jocurilor mai fluid și mai realist.
Ramele televizorului sunt foarte subțiri, fapt ce îl face să se poate potrivit oriunde. Are un design minimalist care facilitează concentrarea doar pe imagine. De asemenea, având rame așa subțiri, imaginea pare că este o proiecție fără suport.
Are un sistem audio care redă sunetul prin două canale și creează efectul de cinema. De asemenea, sistemul poate fi conectat și la alte boxe prin Bluetooth pentru a accentua experiența.
Televizorul este dotat și cu comandă vocală care poate fi accesată cu ajutorul asistentului Siri. În caracteristicile sale este prezentă și funcția de screen mirroring compatibilă atât cu iOS cât și cu Android. De asemenea, are incorporate și NFC, Bluetooth și Wi-Fi.
Un TV OLED este cea mai bună alegere disponibilă pe piață. Este tehnologia care redă cel mai fidel culorile. Cu ajutorul pixelilor auto-luminați, aduce experiența ecranului de cinema în casa ta.