Ti s-a intamplat sa tii laptopul o noapte intreaga la incarcat si apoi sa te intrebi daca acest lucru este nociv pentru durata de viata a bateriei? Ei bine, atunci cand acest lucru se intampla uneori (o singura noapte), bateria nu va avea de suferit. Insa, daca vei continua sa lasi laptopul permanent conectat la priza, bateria va incepe sa se defecteze si va avea o durata mai scurta de utilizare.
Ai auzit undeva ca daca lasi laptopul conectat la priza poti sa-i supraincarci bateria? Acest lucru nu este valabil pentru bateriile noi cu litiu-ion, dar intr-adevar era valabil pentru tipurile mai vechi de baterii.
De ce nu ar trebui sa lasi laptopul in priza tot timpul?
Laptopurile vin in numeroase modele si configuratii, dar cam toate laptopurile de azi sunt echipate cu baterii litiu ion sau din compusi de litiu comparabili. Toate functioneaza in acelasi mod. Aceste baterii sunt preferate pentru longevitatea si cerintele reduse de intretinere. Majoritatea bateriilor de laptop sunt evaluate la sute de incarcari, iar acest lucru aduce discutia in cel mai important punct.
Mai exact, de fiecare data cand o baterie este incarcata, procesul antreneaza anumite aspecte chimice. In cele din urma, acestea se aduna, iar bateria va avea o autonomie mai mica. Aceasta deteriorare chimica este perfect sigura pentru utilizatori, dar ceea ce este important sa retineti este ca nicio bateria nu va dura pentru totdeauna. De altfel, bateriile sunt considerate consumabile si nu sunt insotite de garantie sau au o garantie modica de cateva luni.
Prin urmare, avand in vedere ca reincarcarea distruge in mod inevitabil bateria unui laptop, ce inseamna asta mai exact atunci cand lasi laptopul tot timpul in priza?
In acest punct, putem vorbi despre ciclurile de incarcare. Bateria litiu-ion este atat de bine proiectata, incat atunci cand este descarcata va accepta incarcarea pana la punctul maxim. Dupa ce va ajunge la punctul maxim, bateria pur si simplu nu va mai accepta incarcarea.
Prin urmare, atunci cand lasi laptopul tot timpul in priza sau peste noapte, bateria se va incarca doar pana la punctul maxim (nu mai mult). Atata timp cat bateria este conectata la laptop, ea va elibera incet cantitati foarte mici de electricitate catre laptop. O astfel de incarcare consuma cateva fractiuni de procent din capacitatea bateriei laptopului, iar apoi bateria va accepta din nou incarcarea.
Prin urmare, toate aceste lucruri se vor relua iar si iar pe parcursul noptii sau atunci cand lasi laptopul la incarcat pentru prea mult timp. Totusi, acest lucru se intampla la scara foarte mica, ceea ce inseamna ca daca ai lasat laptopul o singura noapte la incarcat, bateria nu va avea de suferit. Insa, daca vei face din acest lucru o obisnuinta, atunci este posibil ca bateria sa inceapa sa se deterioreze si sa ofere o autonomie mai mica.
Atunci cand lasi laptopul in priza la nesfarsit, in cele din urma, vei vedea efectele daunatoare ale supra-incarcarii.
Cum ar trebui sa incarci o baterie de laptop?
In primul rand, trebuie sa intelegi ca, orice vei face, in cele din urma, bateria va avea o autonomie din ce in ce mai scurta, pana cand intr-o zi vei descoperi ca nu mai tine deloc. Daca vrei sa maximizezi durata de viata a bateriei, exista cateva idei si bune practici care pot fi de folos.
Trebuie sa stii ca exista cateva lucruri care omoara rapid bateria. De exemplu, descarcarea bateriei pana la 0 si lasarea ei in acel punct este cea mai rapida modalitatate de a o distruge. Prin urmare, ar trebui sa conectezi incarcatorul la priza, imediat ce laptopul arata ca bateria a ajuns la minim (low battery). Specialistii nu evoca un numar clar, dar cel mai bine este sa conectezi alimentatorul la priza atunci cand bateria a ajuns la circa 20%.
Un alt lucru care poate distruge bateria laptopului este legat de temperaturile extreme. Cand bateria devine prea fierbinte, se va deteriora mai usor si nu se va mai incarca la fel de bine ca inainte. Caldura poate distruge cu siguranta o baterie de laptop. De aceea, nu ar trebui sa lasi niciodata bateria de laptop sau laptopul in masina, in plina luna de vara. Laptopul se poate incalzi si daca lucrezi foarte mult pe el. De aceea, daca observi ca se incinge foarte mult, ar trebui sa iei o pauza si sa-l lasi sa se raceasca.
Desigur, supraincalzirea poate sa apara si din alte cauze, cum ar fi acumularea de impuritati pe ventilatoare. De aceea, este recomandat sa mergi cu laptopul intr-un service onlaptop pentru curatare temeinica, cel putin o data la 6 luni.